Stormfull symfoni

Det er årets første konsert. Mellom søyler og fløyelsgardiner danner Universitetets symfoniorkester bilder av værutsatte svaberg.

Tekst: INGRID SÆLENSMINDE / ingrid@studvest.no
Foto: HENRIK OMTVEDT JENSSEN / henrik@studvest.no
 
REISE I TID. Schubert og Mendelssohn komponerte i hver sin stil for to hundre år siden. Søndag ble de forent av Universitetets symfoniorkester.

Lysekronene glitrer. Musikken beskriver hav og vind som slår mot grå klipper. Selv mellom vegger i hvitt og gull er det mulig å se for seg et skotsk kystlandskap.

– Der kan dere godt tenke mezzoforte. Dadidadidaaa! forklarer dirigent Helge Haukås.

Om en halv time kommer publikum, og det er bare tid til små justeringer. Orkesteret har øvd inn to symfonier etter jul. Nå skal de vise hva de har fått til, på konsert i Logen teater.

DANSENDE TIDSREISE

Rundt førti tilhørere finner plass i salen. Snart lyder de første tonene av Symfoni nummer fem av Franz Schubert. Helge Haukås danser av gårde. Fingre løper over fiolinene. Her inne, mellom parkettgulv og himmelhøy takhvelving, setter musikken oss tilbake til 1800-tallet. Ingenting passer bedre i den ærverdige bygningen enn et symfoniorkester.

Etter pause er det klart for Felix Mendelssohn-Bartholdys skildring av det skotske landskapet. To symfonier på én kveld er en utfordring for et amatørorkester, både når det gjelder intonasjon, frasering og utholdenhet. Men det er ingen tvil om hva publikum mener om fremføringen. Etter at siste tone er spilt er det store smil og ivrig applaus i hele salen. Lenge.


– SPESIELL OPPLEVELSE

Universitetets symfoniorkester består av studenter og ansatte ved Universitetet og høyskolene, samt andre amatører fra regionen. Orkesteret har mellom tretti og førti medlemmer og øver en gang i uken på Studentsenteret. Andre mai holder de neste konsert i Håkonshallen.

– Å spille i orkester selv gir en spesiell opplevelse. Det gir et helt annet forhold til musikken enn ved å høre den på plate, forteller styreleder Tomas Torsvik. Han jobber til vanlig med en doktorgrad i anvendt matematikk.

Fløytist Bente Hannisdal er enig.

– Det er tungt, men utrolig kjekt å spille symfonier. Vi blir kjent med musikk og får utvikle oss sammen med andre.

Utenfor konsertlokalet blåser sure minusgrader over Torgallmenningen. Som alltid er byen selv suveren mester i å beskrive hav og vind.