Symfonisk studentarbeid

Toner fra blant annet Tryllefløyten vil fylle aulaen på Lærerhøgskolen når Universitetets Symfoniorkester (USO) spiller opp til årets første konsert på søndag.

– Jeg tror ikke det er mange studentorganisasjoner som jobber like seriøst som musikerne i USO, skryter Stian Svendsen (27). Som fast dirigent for USO er han musikalsk ansvarlig for rundt 40 amatørmusikere. Dirigenten legger til at de dessverre ikke har så mange studenter i rekkene, og tror at de fleste er universitetsansatte. Men orkesteret prøver stadig å henvende seg til den yngre garde. Et ledd i strategien er å møte studentene på hjemmebane, og blant annet flytte konsertarenaen fra kirker og liknende til for eksempel Lærerhøgskolen. USO jobber som et vanlig symfoniorkester, men bruker litt lengre tid på hvert prosjekt. Det øves hver onsdag kveld hele semesteret på Studentsenteret, og før konserter tas også lørdager i bruk. I tillegg må selvfølgelig hver og en øve på hjemmebane.

– Å drive med musikk er kanskje den mest tidkrevende hobbyen man kan ha, sier Stian, samtidig som han forteller at det ikke er bare bare å organisere et orkester når man arbeider med amatører. USO jobber på prosjektbasis, og besetningen varierer noe fra konsert til konsert. Denne gang står kammermusikk på programmet, noe som passer godt for størrelsen på orkesteret. Mer omfattende saker som Rachmaninov krever mer, og da må man leie inn profesjonelle musikere. USO har også et godt samarbeid med Griegakademiet. Vordende musikkproffer har vært med som solister. Dette har løftet både kvaliteten og publikumstallene på de siste konsertene. Foruten Tryllefløyten, kan du på søndag høre Symfoniske Variasjoner av Cesar Franck med Dana Marineco som klaversolist. Det hele avsluttes med Mozarts 40. symfoni.

– Er det nerver førkonserten?
– Alltid, men det er jo derfor vi holder på, avslutter Stian.

Tekst: Bente Vatn