Nerve og engasjement


Universitetets Symfoniorkester i Bergen
Ricardo Odriozola, dirigent
Marianne Juvik Sæbø, solist
Verker av Grieg, Riley og Beethoven
Scene USF

Når noe står på spill i musikken

Ordet «amatør» stammer fra det latinske "amare" som betyr å elske. Amatørmusikeren er etymologisk sett en person som spiller av kjærlighet til musikken. På dagens gjennomprofesjonaliserte klassiske musikkscene har amatøren nærmest avgått med døden, bortsett fra i korene og korpsene. Derfor utgjør Universitetets Symfoniorkester i Bergen et kjærkomment innslag i byens musikkliv.

På Scene USF fredag kveld kom vi så tett på musikerne som man ellers bare opplever på kammerkonserter. Og personlig ble jeg vel så engasjert av denne konserten som en konsert med BFO, nettopp fordi ikke alt går på skinner, fordi det er nerve der knyttet til om man lykkes eller ikke. Anført av en engasjert Ricardo Odriozola og en svært velopplagt Marianne Juvik Sæbø på sopran gjorde USO en fin og lydhør tolkning av Griegs sanger. Spesielt i innslagene fra "Haugtussa" var det en god balanse mellom sopran og orkester. Samtidig hadde strykerne, særlig fiolinene, merkbare intonasjonsproblemer, noe som dessverre var et gjennomgangstrekk ved konserten. Litt større presisjon her og nivået på orkesteret vil heve seg betraktelig.

USO hadde åpenbart glede av Terry Rileys klassiker "in C" som inneholdt mange fine sekvenser. Den stødige perkusjonisten holdt rytmen og særlig treblåserne var på hogget med morsomme initiativ, mens andre ble litt for beskjedne. I en drivende fremførelse av Beethovens syvende symfoni demonstrerte orkesteret en overraskende stor forståelse for musikalsk oppbygning og dynamiske kontraster, om enn også her med mikrotonale utsving i strykerne.

Anmeldt av Geir Rege (Bergens Tidende, 11.3.2007)