En ny Andsnes med a-moll


Universitetets symfoniorkester gir det bergenske konsertpublikum et møte med en ny Andsnes på vei opp: Ingrid Andsnes skal spille Griegs a-mollkonsert søndag i Håkonshallen.

"For vårt hjemlige konsertpublikum vil det være interessant, på grensen til det pikante, at vår lokale superpianist at vi har hans søster som solist for å spille a-mollkonserten offentlig" , sier Kjell Rypdal som spiller obo i orkesteret.

Men ryktet om hennes gode nivå har alt beroliget Universitetets symfoniorkester og for det bergenske konsertpublikum kan dette være en historisk godbit. Kanskje Andsnes-familien kan bli de første som har et søskenpar som har spill Griegs a-mollkonsert på Festspillene ?

Programmet ut over Griegs a-mollkonsert er Torstein Aagaard-Nilsen - KAR (liten ouverture for orkester), en urfremføring. Aagaard-Nielsen har vært en av de komponister som har levert mange komposisjoner til brassband miljøet i Norge. Men han har også en stor symfonisk produksjon bak seg.

Orkesteret har også Tsjajkovskijs 5. symfoni på programmet. Med andre ord et variert og spennende program. Dirigent er Stian Svendsen.

«Universitetets Symfoniorkester er blitt en musikalsk kraft å regne med i Bergen!» skrev BT's anmelder i mars 2001 etter en konsert i Johanneskirken der bl.a. Brahms 1. symfoni sto på programmet.

USO er det eneste amatørorkester med full symfonibesetning som jevnlig holder offentlige konserter i Bergen. Orkesteret har i snart tjue år holdt fire konserter i året, enten i Håkonshallen, Logen eller en av byens sentrale kirker. Programmet er stort sett hentet fra det romantiske 1800-talls repertoar, med sentrale symfonier og konserter, og kunne vært servert på BFO sine torsdagskonserter uten at publikum hadde reagert. Orkesteret holder et godt amatørnivå.

I oktober 2002 spilte USO i Håkonshallen. På programmet sto Rachmaninovs 2.klaverkonsert med den internasjonale prisvinneren Evgeni Michailov som solist.

Både orkester og solist leverte sitt aller beste, og det ble en stor og minneverdig opplevelse for alle som var til stede.

Per Jon Odéen (Bergens Tidende, 30.4.2004)


En ny Andsnes


Universitetes Symfoniorkester holder en konsert i Håkonshallen søndag med et variert repertoar og en spennende solist - og en ny Andsnes på vei.

I tillegg til Tsjaikovskijs 5.symfoni og en urfremføring av Torstein Aaraard-Nilsens KAR, står Griegs a-mollkonsert på programmet, med Ingrid Andsnes som solist. Dirigent er Stian Svendsen. Solisten i Griegs a-mollkonsert er søsteren til den mer kjente pianisten Leif Ove Andsnes. Det kan bli historisk sus over denne konserten.

Universitetes Symfoniorkester hører til i den gode underskogen av dyktige amatørmusikere i denne byen. Etter en konsert i 2001 var Bergens Tidendes anmelder begeistret og noterte at USO var et orkester "å regne med i det bergenske musikkliv". USO er byens eneste amatørorkester med full symfonibesetning som jevnlig holder offentlige konserter i Bergen. Orkesteret har i snart 20 år holdt fire konserter i året, enten i Håkonshallen, Logen eller en av byens sentrale kirker. Programmet er stort sett hentet fra det romantiske 1800-talls repertoar, med sentrale symfonier og konserter.

Desverre blir det ofte til at orkesteret forsvinner i all oppmerksomheten rundt Bergen Filharmoniske Orkester. av

Per Jon Odéen (Bergens Tidende, 2.5.2004)