Romantiske Perler


Verk av Weber, Mahler, Strauss og Brahms
  Liv Elise Nordskog, sopran
  Lars Kristian Brynildsen, dirigent
  Universitetes Symfoniorkester i Bergen
  Johanneskirken

Universtitetes Symfoniorkester er blitt en musikalsk kraft man må regne med.

Det started men en knekkende bra fremførelse av Carl Maria von Webers ouverture til "Jegerbruden". Og som kvelden skred frem, med romatiske perler på rad, og med en fin tolkning av Brahms' første symfoni til slutt, ble det klart at Universitetes Symfoniorkester er en kraft man må regne med når det skal gjøres opp status over musikklivet i Bergen.

Slik har det ikke alltid vært. Men under Lars Kristian Brynildsens ledelse har USO tatt seg veldig opp. Det er snakk om et amatørorkester. Som nesten naturnødvendig sliter med samme problemer som alle andre amatørorkesre: tynn klang i de høye strykerne, ujevne blåsere, plutselige konsentrasionssvikt osv. Men det er samtidig et orkester som klarer å jobbe seg igjennom problemene og på en kvel som denne spiller seg inn i det vesentlige i musikken, helt inn til grunnelementene i det erkeromantiske repertoaret - de store formene, det lange trekket, det dynamiske suget.

Sopranen Liv Elise Nordskog imponerte som solist i fire senromantiske orkestersanger. Hennes klare, litt kølig mørke stemme passer veldig bra til dette repertoaret. hun bruker den jugendlich-dramatisch i Gustav Mahlers "Rheinlegendchen", en Wunderhorn-sang som hun synger men fin fornemmelse for dens muntert-folkelige karakter. Og går så ubesværet over i det mer inderlige rollefaget med sterke, inntrengende tolkninger av Richard Strauss' "Morgen" og "Allerseelen". Vi håper å få høre Liv Elise Nordskog snart igjen, gjerne i Strauss' fire siste sanger, eller i Wagners "Wesendonk-Lieder", eller i ... Det er nok å ta fatt på.

Anmeldt av Peter Larsen.(Bergens Tidende, 13.3.2001)